2013.
11.30.
23:07

VisitbukBlog újratöltve avagy Karácsonyi készülődés Villa Rosato módra

Kedves Olvasó!

Először is el kell mondanom, újdonsült blogger vagyok. Sokat gondolkodtam, hogy milyen bevezető szöveget is lehetne írni, de végül úgy döntöttem inkább belevágok a közepébe..

Szombaton karácsonyi mézeskalács készítő délutánon jártunka büki Villa Rosatoban. Igazából a sütés nem az én világom, már csak azért sem mert ott jó ha követed a receptben leírtakat, ugyanis az a süti megbosszúlja, ha valamit nem úgy csinálsz. Ezzel ellentétben a főzés, na azt már sokkal jobban szeretem, ott inkább csak érzéssel, egy kis ez egy kis az, na meg még ezzel is megbolondítjuk..

Már vagy egy hónapja tudtunk erről a programról és eldöntöttük Judit kolléganőmmel, hogy ez egy kihagyhatatlan lehetőség arra, hogy végre rájöjjünk, hogy lehet az, hogy évről-évre a mézeskalács halom előtt állva minden, de tényleg minden nyakig cukormáz, de a sütemények nagyon nem úgy festenek ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Azt még elárulom, hogy mindketten szakácsok lányai vagyunk, így egyáltalán nem idegen terep a konyha, de ez valahogy mégsem ment...

...egészen eddig :-)

Először is megkaptuk a nyers tésztaalapot aminek receptje üzemtitok, az általam ismert és eddig elkészített mézeskalács figura receptje viszont így néz ki:

21 dkg méz, 21 dkg cukor, 13 dkg vaj, 43 dkg liszt, 1 tojás, 1 tk. szalalkáli, 2 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja, mézeskalács fűszerkeverék

Azért az ilyen fura végződések, hogy 3 meg 1, mert ez ha jól emlékszem valaminek a valahányadnyi adagja, de igazából így is vagy 4 tepsire való Mézi és társai kerekednek ki a végén.

Szóval a 3 napja a hűtőben álló nyers tésztát gyúrjuk és gyúrjuk, kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Csináltunk házikót, bár az istálló szó is elhangzott, de azért a végére igazán pofás kis házak lettek azok, képek alább találtok. Szóval késsel kivagdostuk a formákat + mindenki szaggathatott kedvére karácsonyfát, csillagot, angyalt, karácsonyi malacot, medvét és társait.. Egy röpke 10 perces szünet (sütés+hűlés) után máris díszíthettünk. A máz: porcukor, tojásfehérje és egy kis ecet. Itt már nagyban bólogattunk.. bizony az ecet, ami kimaradt, na meg a technika, vagyis a türelem szilárd cukormázat terem.. Ételfestékkel színezhető, folyékony, por, ki mit szeretne.

Aztán ami még új volt és a jövőben megfogadjuk - mézeskalács házat olvasztott cukorral összeragasztani. Kb. 2 évvel ezelőtt volt olyan silány próbálkozásom a "házépítésre", hogy a cukormáz majd jól összetartja. Ez nem jött be, sőt... kiskanállal fogyasztottuk el a végén... Na de visszatérve a cukorra. Megolvadt, Ildikó - a Rosato vezető cukrásza és ideiglenes mentorunk - mázolt, mi ragasztottunk. Végre összeállt. Jöhetett a díszítés, aminek tényleg csak a képzelet szab határt, lett ott ablakban ülő macska, karácsonyfa, ajtódísz.. 

Tényleg egy élmény volt és jól érezte magát a kis csapat. Őszintém mondom bánhatja aki egy kicsit is gondolkodott rajta, de végül nem jött el. Na meg az illatok..

Sőt még ajánlani is tudom Nektek a karácsonyi sütiket http://villarosato.hu/index.php/hirek/124-unnep2013 .. marcipános stollen (bár itt van némi elfogultság részemről a marcipán iránt), de a bekóstolás is megtörtént, nagyon finom, no meg a sütimix is.. De inkább menjetek el, kóstoljatok és döntsétek el Ti! :-)

F

Képekért katt:

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony advent mézeskalács Bük Bükfürdő Villa Rosato

A bejegyzés trackback címe:

https://visitbuk.blog.hu/api/trackback/id/tr555665498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
süti beállítások módosítása