Kedves Olvasó!
Először is el kell mondanom, újdonsült blogger vagyok. Sokat gondolkodtam, hogy milyen bevezető szöveget is lehetne írni, de végül úgy döntöttem inkább belevágok a közepébe..
Szombaton karácsonyi mézeskalács készítő délutánon jártunka büki Villa Rosatoban. Igazából a sütés nem az én világom, már csak azért sem mert ott jó ha követed a receptben leírtakat, ugyanis az a süti megbosszúlja, ha valamit nem úgy csinálsz. Ezzel ellentétben a főzés, na azt már sokkal jobban szeretem, ott inkább csak érzéssel, egy kis ez egy kis az, na meg még ezzel is megbolondítjuk..
Már vagy egy hónapja tudtunk erről a programról és eldöntöttük Judit kolléganőmmel, hogy ez egy kihagyhatatlan lehetőség arra, hogy végre rájöjjünk, hogy lehet az, hogy évről-évre a mézeskalács halom előtt állva minden, de tényleg minden nyakig cukormáz, de a sütemények nagyon nem úgy festenek ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Azt még elárulom, hogy mindketten szakácsok lányai vagyunk, így egyáltalán nem idegen terep a konyha, de ez valahogy mégsem ment...
...egészen eddig :-)
Először is megkaptuk a nyers tésztaalapot aminek receptje üzemtitok, az általam ismert és eddig elkészített mézeskalács figura receptje viszont így néz ki:
21 dkg méz, 21 dkg cukor, 13 dkg vaj, 43 dkg liszt, 1 tojás, 1 tk. szalalkáli, 2 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja, mézeskalács fűszerkeverék
Azért az ilyen fura végződések, hogy 3 meg 1, mert ez ha jól emlékszem valaminek a valahányadnyi adagja, de igazából így is vagy 4 tepsire való Mézi és társai kerekednek ki a végén.
Szóval a 3 napja a hűtőben álló nyers tésztát gyúrjuk és gyúrjuk, kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Csináltunk házikót, bár az istálló szó is elhangzott, de azért a végére igazán pofás kis házak lettek azok, képek alább találtok. Szóval késsel kivagdostuk a formákat + mindenki szaggathatott kedvére karácsonyfát, csillagot, angyalt, karácsonyi malacot, medvét és társait.. Egy röpke 10 perces szünet (sütés+hűlés) után máris díszíthettünk. A máz: porcukor, tojásfehérje és egy kis ecet. Itt már nagyban bólogattunk.. bizony az ecet, ami kimaradt, na meg a technika, vagyis a türelem szilárd cukormázat terem.. Ételfestékkel színezhető, folyékony, por, ki mit szeretne.
Aztán ami még új volt és a jövőben megfogadjuk - mézeskalács házat olvasztott cukorral összeragasztani. Kb. 2 évvel ezelőtt volt olyan silány próbálkozásom a "házépítésre", hogy a cukormáz majd jól összetartja. Ez nem jött be, sőt... kiskanállal fogyasztottuk el a végén... Na de visszatérve a cukorra. Megolvadt, Ildikó - a Rosato vezető cukrásza és ideiglenes mentorunk - mázolt, mi ragasztottunk. Végre összeállt. Jöhetett a díszítés, aminek tényleg csak a képzelet szab határt, lett ott ablakban ülő macska, karácsonyfa, ajtódísz..
Tényleg egy élmény volt és jól érezte magát a kis csapat. Őszintém mondom bánhatja aki egy kicsit is gondolkodott rajta, de végül nem jött el. Na meg az illatok..
Sőt még ajánlani is tudom Nektek a karácsonyi sütiket http://villarosato.hu/index.php/hirek/124-unnep2013 .. marcipános stollen (bár itt van némi elfogultság részemről a marcipán iránt), de a bekóstolás is megtörtént, nagyon finom, no meg a sütimix is.. De inkább menjetek el, kóstoljatok és döntsétek el Ti! :-)
F
Képekért katt: