2014.
09.08.
11:45

Új köntösben a Büki Ünnepi Napok

Ezt már biztosan hallottátok, olvastátok, de azért még egyszer... Az eddigi Büki Ünnepi Napok mostantól  Kultúr Wellness - A büki kultúr kúra. A koncepció majdnem a régi, májustól szeptemberig mindenféle programmal vártunk és várunk Titeket. 

A nyarat a Pannon Cigányzenekar koncertje kezdte, Bangó Margit és Dégner Lilla közreműködésével. Következett egy kis színházi szösszenet, A Napsugár fiúk, Koltai Róberttel és Galla Miklóssal, aztán egy sokak által várt Operettgála, az Orfeum Vándorszínpad tolmácsolásában, Oszvald Marikával. Júliusban Badár Sándor, a népszerű humorista önálló stand-up estjével és a Bamako Rallye-n átélt élményeikről szóló filmmel szórakoztatta a büki közönséget, no meg tavalyhoz hasonlóan idén is Mesevonatoztunk a Szamóca Színházzal - aztán még ötször a nyáron - és a képek tanúsága szerint megint nagy sikerrel. 

És most jön az amiről már én is többet tudok mesélni, az Etno-Folk Forgatag, ráadásul a harmadik. Lényegében olyan, mint a Gyógy-Bor Napok csak kicsiben... na jó ezt most nagyon lesarkosítottam. Szóval voltak finom borok, pálinkák, vásári nasik és jó kis koncertek, United Folk Orchestra, Buda Folk Band, Herczku Ági és a Banda, Bohemian Betyars... Bohemian Betyars, valami állati jó koncert volt, nem arról van szó, hogy a többiek nem, de inkább ők állnak stílusban közelebb kicsi szívemhez. A résztvevők száma, mármint a közönség oldaláról igaz, ami igaz, kicsit családiasra sikeredett, de azért mi lelkesek voltunk. Milyen zenét is játszanak? Nem tudnám behatárolni... hadd idézzem a programfüzetet "speed folk freak punk ska" ... így megvan? :-) A koncert elejétől a végéig vigyorogtam, mert annyira pörgött az egész és mert talán először láttam őket élőben .. saját bevallásuk szerint már aznap sikerült egyszer - nem tudom mi a céges-blogképes kifejezés, de legyen felönteniük a garatra. Szóval.. jó volt ez elejétől a végéig, Nektek is csak ajánlani tudom, hallgassátok őket, esetleg még szeressétek is, amit csinálnak :-)

Volt és lesz is még Nekünk ilyen, hogy Aratóünnep. Ez a program már több évtizede - egészen pontosan 2évtized+1év - kerül megrendezésre Bükön és Bükfürdőn. Először is felvonulás lovas kocsikkal, aztán ökumenikus szentmise végül pedig kézikaszás aratóbemutató. A hagyományok felelevenítése mellett gyereksarok, Vitnyédi Énekes Lenke hagyományőrző néptánccsoport, Besh O Drom koncert és Aratóbál egészítette ki a napot.

Gyógybor.jpg

Az aratás után következett a már emlegetett Gyógy-Bor Napok. Erről is már biztosan olvastatok több helyen, de azért itt is leírom, hogy 2014-2018 között a Nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye lett. Ez tök jó nem?:-)

Öt helyszínen, öt napon át zajlottak a koncertek, gyerekprogramok, örömfőzések. Egy picit az évnek ezt a részét jobban élvezem, mert jó egy picit az irodától távol(abb) lenni, benne a sűrűjében. A gyerekszínpadi programokon kívül nagyjából mindent végigjárhattam. Az örömfőzésre olyan zenekarok tagjait invitáltuk, mint Barabontó, Firkin, Cimbaliband, Vivat Bacchus. Vad és hal témában alkottak a fiúk és lányok, de kóstolnom már sajnos nem sikerült. A Nagy- és Gasztroszínpadon olyan neveket sorakoztattunk fel mint Rúzsa Magdi, Barabonto, Balkán Fanatik, Firkin, Ferenczi György és a Rackajam, Vivat Bacchus, PASO, Pannon Cigányzenekar, Budapest Bár. Örömhír, hogy kiegészültünk egy Jazz-blues udvarral is a Fürdő Étteremben. Megint csak részleteiben tudnék beszámolni az öt napról, Rúzsa Magdit fél füllel hallgattuk és néha énekeltük az infó standnál. Horváth Meggie és Peltzer Géza koncertje egy picit a régi idők Párizsba repített el minket ... idézem.. "a kelta bulihangulatot" Bükre varázsoló Firkinre fáradtan, de lelkesen buliztunk. Ferenczy György és a Rackajam, na meg a Vivat Bacchus koncertje is kihagyhatatlan volt. Egy kis hip-hop, funky, blues, rock and roll... Mindkét bandában azt szeretem... nem is tudom mit bírok pontosan, egyszerűen jó hallgatni őket és ez elég. A borbarát fiúk halkan egy mondat erejéig, két dal átkötése közben megjegyezték, karácsonyi műsorral is tudnak szolgálni, szívesen jönnek vissza hozzánk. Szerintem nem hazudok, ha azt mondom többen várjuk vissza őket. :-) A magyar ska nagykövete, a PASO is fergeteges koncertet adott, bár az időjárás is közbeszólt, konkrétan leszakadt az ég, de a lelkes fanok még így is kitartóan buliztak a színpad előtt. Mi inkább a sátor alól örültünk a koncertnek. A Gyógy-Bor Napokat Újvári Timi & Hot Stuff csapata Tina Turner, Bon Jovi, U2 feldolgozásokkal, majd a Pannon Cigányzenekar, az Orfeum Vándorszínpad Operettműsora és a Budapest Bár koncertje zárta. Egy picit fájt a szívem, hogy nem tudom megnézni a Vízilabda EB döntőjét, de azt kell mondjam megérte, és nem azért mert a fiúk másodikak lettek, hanem azért mert Budapest Bár megint profi módon prezentálta a kedvenc és eddig számomra ismeretlen dalokat, és amikor vége lett csak az jutott eszembe, hogy még... Itt volt Németh Juci, Behumi Dóri, Frenk, Kollár-Klemencz László, Keleti András, Lovasi András, Ferenczi György, Szűcs Krisztián és a persze a zenekar, olyan dalok voltak a repertoárban mint Nick Cave és Kylie Minogue - féle Where the Wild Roses Grow, Húszezer éjszakás kaland, Szilvafácska vagy az Ezt is elviszem magammal... A házigazda - ahogy tavaly is - Kandász Andi volt. 

Az augusztusi Csík zenekar koncertjére is sokan kíváncsiak voltatok és még annál is többen, ugyanis telt ház előtt szólt a Most múlik pontosan. Következő héten Mozart Varázsfuvolájából Garázsfuvola lett Bodrogi Éva rendezésében. A retro hangulatot Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, utána pedig az ELVIS LIVE! - Ed Philips and The Memphis Patrol zenekar biztosította. Augusztus 20-án, Államalapításunk ünnepén sem maradtatok program nélkül, ugyanis Bükön telt házas operett előadással, Bükfürdőn borkóstolóval, a Kristály Torony pedig animációval várta látogatóit. 

Amivel még várunk Titeket:

  • Éjszakai fürdőzések a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrumban, Szent Mihály-napi Forgatag, MiSTER CLASSiC - Oldtimer találkozó, őszi szünet a Kristály Toronnyal, Aurora Borvacsora és adventi programok...

 

Ősszel sem fogtok unatkozni, ez garantált. Várunk vissza Téged is, vagy ha még nem jártál Nálunk, itt az idő! :-)

F

Szólj hozzá!

Címkék: retro programok koncert program gasztro főzés június augusztus július operett Bük Bükfürdő gasztroportrék Gyógy-Bor Napok Kultúr Wellness Etno-Folk Forgatag Aratóünnep Mesevonat Szent Mihály-napi Forgatag örömfőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://visitbuk.blog.hu/api/trackback/id/tr366589759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
süti beállítások módosítása