2014.
12.05.
09:00

A szaunázásról kezdőknek

Mit is kell tenni, ha az ember kezdő szaunázó? Bükfürdő exkluzív Szaunavilága egyedülálló Magyarországon, így aki szeretne a gőzben vagy gőz nélkül, de az egészséges életmód jegyében relaxálni, itt a helye.

A büki szaunamesterrel, Tompek Attilával beszélgettem, hogy egy picit én is képbe kerüljek a szaunahasználattal és típusaival kapcsolatban.

csepregi_photography_1509kicsi.jpg

Vágjunk is bele. Először is szabaduljunk meg ruházatunktól, igen a fürdőruhától is … aztán zuhanyozzunk, és szárazon, szaunalepedőbe csavarva üljünk be a szaunába. Akiben még az a tévhit él, hogy fürdőruhában szaunázik, ezt felejtse el … ne legyünk szemérmesek, már csak a saját egészségünk érdekében sem, ugyanis a fürdőruhából a meleg és a gőz hatására méreganyagok párolognak ki. Következő szabály, ha megtaláltuk helyünket a szaunakabinban és kényelembe helyeztük magunkat, a bőr ne érintkezzen a fafelülettel! Higiéniai szempontból és a padot is kímélve.

Ha egy finn típusú szanunába „tévednétek be” nagyjából 10, max. 15 percet töltsetek ott egyszerre. Aztán ugyanennyi pihenés, és ismételhetitek egy nap 3-4 alkalommal, de ez már csak tényleg a rendszeresen járóknak ajánlott. A heti adag pedig 2-3 alkalom.

Bükfürdőn a finn típusúak közül van 65 fokos aroma szauna, 70 fokos herbál szauna és 100 fokos ördög szauna. Az alacsony páratartalomnak köszönhetően a száraz szauna hatására beindul az izzadás, egy fajta mesterséges lázat generál, ami pedig méregtelenítéssel is jár. A gőz típusú szaunák hőfoka elmarad a finn típusúakétól, de a nedves gőzzel hasonló hatást érhetünk el, mint „finn társával”. Az infraszauna hatását a bőrréteg alá behatolva fejti ki. A csontokról és a szervekről visszaverődve egy belső izzadást eredményez. Mivel ez a folyamat lassabb, mint az előzőeknél, min. 35-40 perc javasolt.

csepregi_photography_9668.jpg

A kérdésre, hogy kinek nem ajánlott, egy diplomatikus „Minden szaunahasználat előtt a háziorvossal konzultáljunk!” választ kaptam, hiszen mindenkinél egyedi, és az adott betegségtől függően fogják javasolni .. vagy nem.  

Ha olyan vagy mint én, és nem tudsz hosszú ideig csak úgy egy helyben ücsörögni, benne van a zabszem azon a bizonyos helyen, neked találták ki a szauna szeánszokat. A szauna mesterek felöntésekkel, illóolajokkal és zenei aláfestéssel egy külön élményt nyújtanak a látogatóknak. Mi is az a felöntés? Szakszerűen így hangzik: max. 12-15 perces vezetett program, amely során a szaunamester mozgatja a levegőt, eszközöket és ventillációs technikákat, vizet/jeget és illóolajokat használ. A megfelelő hangulatteremtéshez zenei aláfestés szolgálhat.

Vannak meditációs, aromás, peelingező, bőrtápláló és jeges szauna szeánszok. Ha megnézitek ezt a táblázatot, pontosan látni fogjátok, hogy benevezhettek mézes, gyümölcsös, csokis, sőt még sörös (!) szauna ceremóniákra is Bükfürdőn. A lényeg, hogy minden az egészség érdekében történik.

Ha kiizzadtuk magunkat, ez első teendőnk az legyen, hogy kimegyünk a friss levegőre, ezután egy zuhany és ha van rá igény irány a merülő medence.buk_1936kicsi.jpg

Szóval senki se legyen szégyenlős, ez nem erről szól, pihenjünk és kapcsoljunk ki a szaunázás idejére.

Ha az ünnepi hangulatot szeretnétek fokozni, ajánlom nektek a december 6-i Éjszakai fürdőzést, ahol 19 órától Mikulás-témában szauna szeánszokkal, telis-tele meglepetéssel várnak mindenkit. Ízelítőnek: Jégeső, Eljött a Mikulás, Meglepetés show, Krampuszviadal és Csillagszóró szeánsz. 

Szólj hozzá!

Címkék: szauna szaunavilág Bükfürdő

A bejegyzés trackback címe:

https://visitbuk.blog.hu/api/trackback/id/tr646957199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
süti beállítások módosítása