2015.
08.10.
16:35

BigBox on stage, beszámoló a belsőembertől

Zenészként, illetve esetemben zenekari vezetőként a legfontosabb dolgok egy fellépés előtt:

- legyen felkészült a bagázs;

- legyen elég "line" a keverőpulton (12 muzsikust nem egyszerű kihangosítani, pláne ilyen hangszerparkkal);

- a kezdeti színpadi "para" minél előbb koncert-extázisba menjen át...

3 éven keresztül ezek miatt nem kellett "aggódnom" a Gyógy-Bor Napok, Büki Gasztrofesztiválon, de idén változott a helyzet, ugyanis 4. "gyógyboros" évemben már nem csak a szervezőstáb tagja, hanem az "artista" (ARTIST) kártyások táborát is gazdagítottam zenekarommal, a kőszegi BigBox-szal.

Most lett két éves a zenekar, kezd stabilizálódni a felállás, és a műfajok közötti cikázást is inkább könnyed ugrabugrára váltottuk.

3 pillérre épül a mi "várunk":
- van két Énekesünk, akik felváltva szólóznak, vagy éppen vokáloznak, Ők a legfrissebb BigBox-olók;

4.jpg

- a Ritmuszekciót (4 fő) a Fuzz Box zenekar adja (egy csörgőzörgő kollégával kiegészülve), több évtizedes együttzenélésük okán azt lehet mondani, elég frankón összeszokott brigád ;)

- a Bazsevások, vagyis a fúvósok ( 6 zenész= két szaxofon, két trombita, egy harsona, és egy vadászkürt) Kőszeg Város Fúvószenekarából, illetve a néhai Kőszeg Big Band-ből jöttek. Azt lehet mondani, mi vagyunk a hangulatfelelős, "ugrálva zenélősek" :D

5.jpg

Így kereszteltük el tehát az "alakulatot" az ex-zenekarok neveiből összeollózva BigBox-nak.

bigbox.jpg

Leírtam, hogy mi a fontos egy fellépéshez, na Bükfürdőn megkaptunk mindent a sikeres koncertezéshez:
- "emberünk" volt a hangosításban: kaptunk színes füstöt, effekteket... Megkockáztatom, ilyen jó technikát még nem raktak mögénk a közel 20 koncertünk során;
- a közönség soraiban a hangulatról munkatársaim, a fesztiváligazgató, Kandász Andi gondoskodtak. De jöttek barátok, rokonok, zeneszerető fesztiválozók...

1.jpg

19: 45

Kezdődjön már a koncert!!!

Szép Bence felkonferált minket, megszólalt az intrónk... A Ritmusszekció felköltözött a színpadra, és kisvártatva lőn zajongás :D

A koreográfia ilyenkor az, hogy Zsolti (dobszerkós) elemi erővel indít, rászegeződik a tekintet, a gitárosok tépik, Isti (csörgőzörgő) "színezi", a Bazsevások várják a jelet, az Énekesek pedig még csak maguknak dalolnak a színfalak mögött...

Jön a jel, felfutnak a fúvósok, szájukhoz veszik a hangszereket, nagy levegő...na innentől lesz különleges a zenekar, ugyanis Bruno Mars Locked Out Of Heaven számát így, ilyen erővel nem játssza más kishazánkban :)

Pár taktus, és feltűnnek a Csajok (Énekesek), így teljes a kép, mindenki a színen, KONCERTEZÜNK BÜKFÜRDŐŐŐŐŐN!!!

Alig kezdtük el az első számot, máris jön egy meglepetés...

Egyenesen szívbemarkoló, amikor munkahelyi kollégáim egyszer csak felemelnek 7 táblácskát, rajtuk a felirat BigBox logók között betűkre szedve: M A R C I
Paff, na ott ahogy a Dolly Roll énekelte: "Elpattant egy húr" :D

2.jpg

Férfi vagyok, tartottam magam, de be kell valljam, kicsit azért elérzékenyültem, és egy pillanatra elcsuklott szaxofonom hangja is ;)

6.jpg

De nem csak engem, a fotósokat is megérintette ez a "gesztus", kollégáim a csattogó fotóapparátusok kereszttüzében találták magukat.

A zene táncra késztet, a forróság izzadságcseppekben mérhető, már a koncert elején lever a víz, de a többiek is megizzadtak a buli végére, mert abban az 50 percben amit a színpadon tölthetünk, kimaxoljuk a BigBox életérzést :)

Bruno-tól játszunk még szerelmes nótát is (Treasure), de John Newman két zenéje is elhangzik (Cheating, Love me again).
Mindenki ismeri, meg is lepődnek, mikor azt mondom, most a Rudimental nagy slágerét, a Waiting All night című számot fogjuk játszani... Drum and Bass vs fúvósok? Aha, ez is BigBox ;)

7.jpg

A koncertet egy igazi 3 az 1-ben mixszel zárjuk: Nirvana: Smells like teen spirit - Michael Jackson:Billie Jean - The White Stripes: Seven Nation Army... Énekeljük a refréneket, jól érezzük magunkat, bemutatom a zenekart, majd itt a vége, fuss el véle...

Fesztiválról lévén szó, az 50 perc az 50 perc, nincs ráadás, ezért hiába nagy a lelkesedés, a taps, hiába kérik, nem kezdünk bele több számba. Letesszük a hangszereket, meghajlunk, megköszönjük a támogatást, készíttetünk pár csapatfotót, és összecuccolunk.

Ocho Macho és Anima Sound System játszik utánunk, mi is maradunk még, megnézzük, hogyan csinálnak bulit a "nagyok" :)

3.jpg

Történetünk egyik legjobb koncertjén vagyunk túl, nagy köszönet jár ezért kollégáimnak (Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület) valamint a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár munkatársainak, akik lehetővé tették, hogy pont a jubileumi, X. Gyógy-Bor Napokon debütálhassunk!

Szólj hozzá!

Címkék: programok koncert program gasztro július Big Michael Jackson Bruno Mars BigBox Box Bük Kőszeg Bükfürdő Nirvana John Newman Billie Jean Gyógy-Bor Napok Treasure

2015.
08.07.
13:25

…Gyógy-Bor Napokból – és főleg a jó borokból sosem elég

Július 27. hétfő: Olvastam egy nagyon találó bejegyzést a Facebookon… „Nincs annál rosszabb érzés, mint amikor felébredsz és rájössz, hogy vége a Gyógy-Bor Napoknak…”. Szerintem voltunk vele így páran… a gyógybor számomra kicsit olyan volt, mint gyerekkoromban a Karácsony :) egész évben várod, és amikor elérkezik, szélvészként elrohan az a pár nap. Így már első nap felvérteztem magam a vasárnapi záró bulira, ami nekem valóban a karácsonyt, húsvétot, pünkösdöt, szület-és névnapot, valamint családom valamennyi tagjának az összes ünnepét jelentette egyszerre :) De ne szaladjunk ennyire előre, álljunk meg egy szóra – vagy egy (két) pohár borra, elvégre a fesztivál egyik „névadója” ez a nemes nedű. Olvastam – vagy talán hallottam – valahol, hogy a kedvenc boraink az életkor előrehaladtával idomulnak hozzánk: alapvetően roséval kezdünk – tisztán vagy fröccsként – aztán elindulunk a vörösborok veretes útján, majd megérünk a fehérborhoz. Vagy felnövünk? Nem tudom, ezt a fázist (értsd életkort) még nem értem el :), bár az idei rendezvényen „megcsapott a szele”. Megismerkedtem a Fehér Kadarkával! Igen, szinte áttetszően fehér és kékszőlőből készítik. Fehérbor. És persze száraz! Isteni! Megalapozta az amúgy is fergeteges hangulatot, amit több kedvenc fellépő is garantált. Elképesztő line up, a magyar élőzene krémje szórakoztatta a napról napra növekvő létszámú vendégsereget. Minden estére jutott legalább egy favorit – mint pl. a Kossuth díjasok örömzenéje, azaz Csík + Lovasi Bandi, a mindig vidám és nagyon szimpi csapat, azaz a Cimbaliband, a nagy-szín-pad vasi huppogói, azaz az Ocho Macho, vagy az Eva Mendest – Örökké - A mennyország kapujába emelő ITI – Intim Torna Illegál :). Aztán elérkezett a vasárnap, ünnepnap – minden értelemben. Az érzés, amikor délután 3 órakor a Quimby tart beállást a fürdő parkolójában, megfizethetetlen, minden másra valóban ott van a mastercard :).

quimby_1.jpg

Többször és több helyszínen volt szerencsém átélni a Quimby-koncertélményt, de ez most valahogy más volt – találkozni, fogadni, velük tölteni a koncert előtti időt – szóval elég durva élmény. Aztán fél 10kor elkezdődött a varázslat, fények-képek és persze a hangok. It’s a nice day… valóban. Nehéz szavakba ölteni – felkavaró(m) felkavarodom…Belefeledkezem, vele utazom… másfél óra, ami percek alatt robogott el mellettem.  

És most visszakanyarodnék a július 27-i hétfő reggelhez…valóban nincs annál rosszabb érzés, mint amikor felébredsz és rájössz, hogy vége a Gyógy-Bor Napoknak…de, hogy milyen volt mindez a színpadról? A folytatásból megtudhatjátok Marcitól, akinek a nevét a péntek délutáni fesztiválközönség is megismerhette :).

quimby_2.jpg

Szólj hozzá!

2015.
08.04.
14:41

Gyógy-Bor Napok.. egy szemszögből :)

Személy szerint ez volt a harmadik Gyógy-Borom. „Mi?” Hangzik a kérdés sokszor. Gyógy: tudod, a gyógyvíz, és Bor: mert van bor, nem is kevés, nem is akármilyen. Apropó, megválasztották a város és a fesztivál borát. Szekszárdi, száraz, vörös. Nem vagyok boros.. Még mindig nem. Pedig a barátok, ismerősök próbálnak nevelni. „Na majd a korral!” Úgy legyen. Azért kóstoltam. Ízlett. Nem fogok zamatokról, meg bukékról beszélni, mert nem értek hozzá, ennyi. Szóval, ha valaki kíváncsi a borra keresse a Fekete Pincészet Cabernet Sauvignon-ját bármilyen fesztiválon. 

 

 

 

 

 

Öt napon át – nem csalás, nem ámítás -  tök ingyen, Csík zenekar Lovasi Andrással, Elefánt, Beshodrom, Bognár Szilvi, Palya Bea, Ocho Macho, Anima Sound System, Szabó Balázs Bandája, Margaret Island, Intim Torna Illegál, Manoya és zárásnak Quimby. Emellett bor, sör, pálinka, langalló..

 

 

 

 

 

A késő délutánig kitartó hőségben lassan indult meg a tömeg a színpadok és sörpadok – pardon borpadok - irányába, de esténként mindig megtelt a küzdőtér és a borászok előtti placc. Szerdán a Vivat Bacchus és az Ungaresca nyitott. Öt helyszínen, öt napon át több mint 15.000 látogatóval (vaskarika) főztünk, ettünk, ittunk, a gyógyulás pedig fakultatív volt a fürdőben. Hacsak nem a lelki feltöltődésre gondolunk, ugyanis a szombati Szabó Balázs Bandája koncert számomra igazi léleksimogató volt. Egyszerűen ez a kifejezés jutott eszembe. Nem hallottam még élőben őket – aki már igen, biztosan érti - de valami fantasztikus volt. :) A tavalyi Budapest Bár koncert volt hasonló hatással rám. És ha már a szombat, ahogy azt a vaskarika.hu-n is olvashattátok, és tőlem is egy szavazat, ez volt a leghangulatosabb fesztiválnap. Ahogy arra számítottam, Nálam az Intim Torna Illegál és Szabó Balázs Bandája vitte a prímet.  A fesztivál egy részét az infópultban töltöttem, így sajnos a Jazz Blues Udvar kimaradt, illetve a Gyermekszínpad és a Gasztro udvar forgatagába sem vetettem bele magam. De amit biztosan tudok, egyik korosztály sem unatkozott és talán mindenki megtalálta a számára legjobb zenei stílust. Ó és nem hagyhatom ki a dödöllét. Bazsalikomos tejföllel. Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe?! Finom volt, az „őszi szellő” és eső mellett kimondottam jól esett.

 

 

Szóval jövőre ugyanitt, majdnem ugyanekkor, Bükfürdőn a XI. Gyógy-Bor Napokon! ;)

Ennyi volt tőlem röviden. A következő bejegyzés pedig szóljon egy kicsit bővebben .. korral-borral kolleginától! Figyeljétek a frissítéseket..

F

Szólj hozzá!

Címkék: koncert program gasztro főzés július Bük Bükfürdő Gyógy-Bor Napok örömfőzés

2015.
07.16.
18:24

Termelői piac Bükfürdőn

Füstölt sonka, kürtős kalács és még ki tudja milyen ínycsiklandó portékák illata lengi be a teret. Közben pedig a Csík zenekar Te majd kézenfogsz és hazavezetsz szól.. nyugi csak a laptopról, nem állandó fellépők a piacon.. jó lenne mi? De! Ha jönnél Csík koncertre július 22. 21:00 óra Gyógy-Bor Napok Bükfürdő ;) 

Egyre több a látogató, sőt egyre több az árus is. Amolyan szájról szájra alapon terjed az árusok között, hogy van Valami Bükön. Hétről hétre egyre többen hívtak fel minket azzal, hogy "van egy ismerősöm, aki volt itt múlt héten és árult és mondta, hogy milyen jó volt, hogy lehet bekerülni?". Van már házi sajt, méz, rétes, mézeskalács, szörp, lekvár, bor, füstölt kolbász, savanyúság, tökmagolaj... A gasztronómia mellett pedig a kézműves termékek is helyet kaptak: faliszőnyeg, rongybaba, egyedi ékszerek, természetes alapanyagokból készült ajándéktárgyak..

Ha a gyerkőc unja a nézelődést, akkor sportanimátorunk vár mindenkit a játszótér mellett 17 órától ügyességfejlesztő játékokkal, aszfaltrajzolással, társasjátékokkal. 

Ha csak egy picit is elgondolkodtál rajta, hogy el kellene jönni, szerintem itt a helyed..ha pedig még mindig hezitálsz beszéljenek magukért a képek.

termeloi_piac.jpg

Ha pedig ezen a héten nem tudtok ellátogatni, július 22-26. között a már X. Gyógy-Bor Napokon, szerdától vasárnapig várnak Titeket a helyi termelők, borok, sörök, pálinkák.

x_gyogy-bor_napok_buki_gasztrofesztival.jpg

F

Szólj hozzá!

Címkék: piac program házi július termelő Bük Bükfürdő Gyógy-Bor Napok

2015.
04.21.
09:43

Női bowling kupa negyedszer

Négy évvel ezelőtt, 2012-ben a büki TDM lelkes kolléganője megelégelte, hogy csak a pasiknak van focikupája, úgy döntött kellene valami a hölgyeknek is. Így született meg a női bowling kupa, ami immáron a negyedszerre hozta össze a sportolni és főképp nevetni vágyó hölgyeket. :)

... visszaolvasva ez olyan mint az ... "éés bumm így lett a Chocapic.." reklám, de tényleg így történt...

Az idei kupára rekord számú csapat jelentkezett. Helyszín. Napsugár Játszópark. Lelkesek és kreatívak voltak a lányok, hölgyek, asszonyok.. volt aki csak erre az alkalomra csapat-pólót is csináltatott. 

img_3319.JPG

img_3421.JPG

img_3320.JPG

Résztvevők: KultúrMacák, SPAngyalok, Triós Trió, SPA Tündérek, Angyalbögyörők, Gurít Tyúkok, Pitvar, Mó-Katik-Ok és Gyógyvíztündérek

A saját nevemben mondom, nem voltam formában, jobb kezesként bal kézzel gurítottam, hullámzó teljesítménnyel, merthogy saját ujjamra csuktam rá a kocsiajtót, annyira, hogy a doki kiegyezett egy csontrepedéssel... Bár a többiek sem voltak egészen elégedettek az eredményekkel... ahogy győztes csapat tagjai sem. De, mégis megnyerték, sőt másodszor vihették haza a Büki Művelődési Központ KultúrMacái a Vándorserleget. Második helyen a SPATündérek, harmadik helyen pedig a Triós Trió hölgyei végeztek. Ismét lett egy Bükfürdői Bowling Királynő, a legtöbb pontot gurító, Lakotár Orsi a Büki Gyógyfürdő, a SPAngyalok csapatából. Ezen kívül a feltörekvő tehetséget is díjaztuk, Szalai Evelin személyében, aki tulajdonképpen, nyugtázta, hogy ő járt a legjobban, ugyanis a pezsgőn és oklevélen kívül, a Napsugárpark által felajánlott egy órás bowlingozással lett gazdagabb.

A kupára ellátogatott és néhány gurítás erejéig közreműködött csapatunkkal Kandász Andrea, a korábbi Kalandjárat és az aktuális Kandász Travel műsorvezetője is. 

img_3376.JPG

A díjátadó és a vacsora a büki Muskátli Étteremben volt. Kétféle főétel közül választhatott a társaság, Fogas roston és Borzas csirke. Egyikre sem lehetett panaszunk, a hal mellett a köret, a petrezselymes burgonya vitte nálam a prímet. Tudom ajánlani Nektek is. :)

20150415_184236.jpg

img_3489hal.jpg

De a legtutibb a desszert volt, erdei gyümölcsös, tejszínes, vaníliafagyival töltött palacsinta. No meg a tálalás sem volt kutya. Nem vagyok édesszájú és szerencsére nem is volt agyoncukrozva. Ha valami szakácsműsor szövegét venném alapul.. a savanykás gyümölcsízt ellensúlyozza az édes vanília fagylalt, mindez egy semleges tésztabundában.. vagy valami ilyesmi ...

20150415_191646.jpg

Köszönjük a Napsugárparknak, a Muskátli Étteremnek és Nektek hölgyek a részvételt! Jövőre találkozunk!

F

Szólj hozzá!

Címkék: sport verseny bowling vacsora Bük Bükfürdő Napsugár Játszópark Napsugárpark

2014.
12.05.
09:00

A szaunázásról kezdőknek

Mit is kell tenni, ha az ember kezdő szaunázó? Bükfürdő exkluzív Szaunavilága egyedülálló Magyarországon, így aki szeretne a gőzben vagy gőz nélkül, de az egészséges életmód jegyében relaxálni, itt a helye.

A büki szaunamesterrel, Tompek Attilával beszélgettem, hogy egy picit én is képbe kerüljek a szaunahasználattal és típusaival kapcsolatban.

csepregi_photography_1509kicsi.jpg

Vágjunk is bele. Először is szabaduljunk meg ruházatunktól, igen a fürdőruhától is … aztán zuhanyozzunk, és szárazon, szaunalepedőbe csavarva üljünk be a szaunába. Akiben még az a tévhit él, hogy fürdőruhában szaunázik, ezt felejtse el … ne legyünk szemérmesek, már csak a saját egészségünk érdekében sem, ugyanis a fürdőruhából a meleg és a gőz hatására méreganyagok párolognak ki. Következő szabály, ha megtaláltuk helyünket a szaunakabinban és kényelembe helyeztük magunkat, a bőr ne érintkezzen a fafelülettel! Higiéniai szempontból és a padot is kímélve.

Ha egy finn típusú szanunába „tévednétek be” nagyjából 10, max. 15 percet töltsetek ott egyszerre. Aztán ugyanennyi pihenés, és ismételhetitek egy nap 3-4 alkalommal, de ez már csak tényleg a rendszeresen járóknak ajánlott. A heti adag pedig 2-3 alkalom.

Bükfürdőn a finn típusúak közül van 65 fokos aroma szauna, 70 fokos herbál szauna és 100 fokos ördög szauna. Az alacsony páratartalomnak köszönhetően a száraz szauna hatására beindul az izzadás, egy fajta mesterséges lázat generál, ami pedig méregtelenítéssel is jár. A gőz típusú szaunák hőfoka elmarad a finn típusúakétól, de a nedves gőzzel hasonló hatást érhetünk el, mint „finn társával”. Az infraszauna hatását a bőrréteg alá behatolva fejti ki. A csontokról és a szervekről visszaverődve egy belső izzadást eredményez. Mivel ez a folyamat lassabb, mint az előzőeknél, min. 35-40 perc javasolt.

csepregi_photography_9668.jpg

A kérdésre, hogy kinek nem ajánlott, egy diplomatikus „Minden szaunahasználat előtt a háziorvossal konzultáljunk!” választ kaptam, hiszen mindenkinél egyedi, és az adott betegségtől függően fogják javasolni .. vagy nem.  

Ha olyan vagy mint én, és nem tudsz hosszú ideig csak úgy egy helyben ücsörögni, benne van a zabszem azon a bizonyos helyen, neked találták ki a szauna szeánszokat. A szauna mesterek felöntésekkel, illóolajokkal és zenei aláfestéssel egy külön élményt nyújtanak a látogatóknak. Mi is az a felöntés? Szakszerűen így hangzik: max. 12-15 perces vezetett program, amely során a szaunamester mozgatja a levegőt, eszközöket és ventillációs technikákat, vizet/jeget és illóolajokat használ. A megfelelő hangulatteremtéshez zenei aláfestés szolgálhat.

Vannak meditációs, aromás, peelingező, bőrtápláló és jeges szauna szeánszok. Ha megnézitek ezt a táblázatot, pontosan látni fogjátok, hogy benevezhettek mézes, gyümölcsös, csokis, sőt még sörös (!) szauna ceremóniákra is Bükfürdőn. A lényeg, hogy minden az egészség érdekében történik.

Ha kiizzadtuk magunkat, ez első teendőnk az legyen, hogy kimegyünk a friss levegőre, ezután egy zuhany és ha van rá igény irány a merülő medence.buk_1936kicsi.jpg

Szóval senki se legyen szégyenlős, ez nem erről szól, pihenjünk és kapcsoljunk ki a szaunázás idejére.

Ha az ünnepi hangulatot szeretnétek fokozni, ajánlom nektek a december 6-i Éjszakai fürdőzést, ahol 19 órától Mikulás-témában szauna szeánszokkal, telis-tele meglepetéssel várnak mindenkit. Ízelítőnek: Jégeső, Eljött a Mikulás, Meglepetés show, Krampuszviadal és Csillagszóró szeánsz. 

Szólj hozzá!

Címkék: szauna szaunavilág Bükfürdő

2014.
09.08.
11:45

Új köntösben a Büki Ünnepi Napok

Ezt már biztosan hallottátok, olvastátok, de azért még egyszer... Az eddigi Büki Ünnepi Napok mostantól  Kultúr Wellness - A büki kultúr kúra. A koncepció majdnem a régi, májustól szeptemberig mindenféle programmal vártunk és várunk Titeket. 

A nyarat a Pannon Cigányzenekar koncertje kezdte, Bangó Margit és Dégner Lilla közreműködésével. Következett egy kis színházi szösszenet, A Napsugár fiúk, Koltai Róberttel és Galla Miklóssal, aztán egy sokak által várt Operettgála, az Orfeum Vándorszínpad tolmácsolásában, Oszvald Marikával. Júliusban Badár Sándor, a népszerű humorista önálló stand-up estjével és a Bamako Rallye-n átélt élményeikről szóló filmmel szórakoztatta a büki közönséget, no meg tavalyhoz hasonlóan idén is Mesevonatoztunk a Szamóca Színházzal - aztán még ötször a nyáron - és a képek tanúsága szerint megint nagy sikerrel. 

És most jön az amiről már én is többet tudok mesélni, az Etno-Folk Forgatag, ráadásul a harmadik. Lényegében olyan, mint a Gyógy-Bor Napok csak kicsiben... na jó ezt most nagyon lesarkosítottam. Szóval voltak finom borok, pálinkák, vásári nasik és jó kis koncertek, United Folk Orchestra, Buda Folk Band, Herczku Ági és a Banda, Bohemian Betyars... Bohemian Betyars, valami állati jó koncert volt, nem arról van szó, hogy a többiek nem, de inkább ők állnak stílusban közelebb kicsi szívemhez. A résztvevők száma, mármint a közönség oldaláról igaz, ami igaz, kicsit családiasra sikeredett, de azért mi lelkesek voltunk. Milyen zenét is játszanak? Nem tudnám behatárolni... hadd idézzem a programfüzetet "speed folk freak punk ska" ... így megvan? :-) A koncert elejétől a végéig vigyorogtam, mert annyira pörgött az egész és mert talán először láttam őket élőben .. saját bevallásuk szerint már aznap sikerült egyszer - nem tudom mi a céges-blogképes kifejezés, de legyen felönteniük a garatra. Szóval.. jó volt ez elejétől a végéig, Nektek is csak ajánlani tudom, hallgassátok őket, esetleg még szeressétek is, amit csinálnak :-)

Volt és lesz is még Nekünk ilyen, hogy Aratóünnep. Ez a program már több évtizede - egészen pontosan 2évtized+1év - kerül megrendezésre Bükön és Bükfürdőn. Először is felvonulás lovas kocsikkal, aztán ökumenikus szentmise végül pedig kézikaszás aratóbemutató. A hagyományok felelevenítése mellett gyereksarok, Vitnyédi Énekes Lenke hagyományőrző néptánccsoport, Besh O Drom koncert és Aratóbál egészítette ki a napot.

Gyógybor.jpg

Az aratás után következett a már emlegetett Gyógy-Bor Napok. Erről is már biztosan olvastatok több helyen, de azért itt is leírom, hogy 2014-2018 között a Nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye lett. Ez tök jó nem?:-)

Öt helyszínen, öt napon át zajlottak a koncertek, gyerekprogramok, örömfőzések. Egy picit az évnek ezt a részét jobban élvezem, mert jó egy picit az irodától távol(abb) lenni, benne a sűrűjében. A gyerekszínpadi programokon kívül nagyjából mindent végigjárhattam. Az örömfőzésre olyan zenekarok tagjait invitáltuk, mint Barabontó, Firkin, Cimbaliband, Vivat Bacchus. Vad és hal témában alkottak a fiúk és lányok, de kóstolnom már sajnos nem sikerült. A Nagy- és Gasztroszínpadon olyan neveket sorakoztattunk fel mint Rúzsa Magdi, Barabonto, Balkán Fanatik, Firkin, Ferenczi György és a Rackajam, Vivat Bacchus, PASO, Pannon Cigányzenekar, Budapest Bár. Örömhír, hogy kiegészültünk egy Jazz-blues udvarral is a Fürdő Étteremben. Megint csak részleteiben tudnék beszámolni az öt napról, Rúzsa Magdit fél füllel hallgattuk és néha énekeltük az infó standnál. Horváth Meggie és Peltzer Géza koncertje egy picit a régi idők Párizsba repített el minket ... idézem.. "a kelta bulihangulatot" Bükre varázsoló Firkinre fáradtan, de lelkesen buliztunk. Ferenczy György és a Rackajam, na meg a Vivat Bacchus koncertje is kihagyhatatlan volt. Egy kis hip-hop, funky, blues, rock and roll... Mindkét bandában azt szeretem... nem is tudom mit bírok pontosan, egyszerűen jó hallgatni őket és ez elég. A borbarát fiúk halkan egy mondat erejéig, két dal átkötése közben megjegyezték, karácsonyi műsorral is tudnak szolgálni, szívesen jönnek vissza hozzánk. Szerintem nem hazudok, ha azt mondom többen várjuk vissza őket. :-) A magyar ska nagykövete, a PASO is fergeteges koncertet adott, bár az időjárás is közbeszólt, konkrétan leszakadt az ég, de a lelkes fanok még így is kitartóan buliztak a színpad előtt. Mi inkább a sátor alól örültünk a koncertnek. A Gyógy-Bor Napokat Újvári Timi & Hot Stuff csapata Tina Turner, Bon Jovi, U2 feldolgozásokkal, majd a Pannon Cigányzenekar, az Orfeum Vándorszínpad Operettműsora és a Budapest Bár koncertje zárta. Egy picit fájt a szívem, hogy nem tudom megnézni a Vízilabda EB döntőjét, de azt kell mondjam megérte, és nem azért mert a fiúk másodikak lettek, hanem azért mert Budapest Bár megint profi módon prezentálta a kedvenc és eddig számomra ismeretlen dalokat, és amikor vége lett csak az jutott eszembe, hogy még... Itt volt Németh Juci, Behumi Dóri, Frenk, Kollár-Klemencz László, Keleti András, Lovasi András, Ferenczi György, Szűcs Krisztián és a persze a zenekar, olyan dalok voltak a repertoárban mint Nick Cave és Kylie Minogue - féle Where the Wild Roses Grow, Húszezer éjszakás kaland, Szilvafácska vagy az Ezt is elviszem magammal... A házigazda - ahogy tavaly is - Kandász Andi volt. 

Az augusztusi Csík zenekar koncertjére is sokan kíváncsiak voltatok és még annál is többen, ugyanis telt ház előtt szólt a Most múlik pontosan. Következő héten Mozart Varázsfuvolájából Garázsfuvola lett Bodrogi Éva rendezésében. A retro hangulatot Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, utána pedig az ELVIS LIVE! - Ed Philips and The Memphis Patrol zenekar biztosította. Augusztus 20-án, Államalapításunk ünnepén sem maradtatok program nélkül, ugyanis Bükön telt házas operett előadással, Bükfürdőn borkóstolóval, a Kristály Torony pedig animációval várta látogatóit. 

Amivel még várunk Titeket:

  • Éjszakai fürdőzések a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrumban, Szent Mihály-napi Forgatag, MiSTER CLASSiC - Oldtimer találkozó, őszi szünet a Kristály Toronnyal, Aurora Borvacsora és adventi programok...

 

Ősszel sem fogtok unatkozni, ez garantált. Várunk vissza Téged is, vagy ha még nem jártál Nálunk, itt az idő! :-)

F

Szólj hozzá!

Címkék: retro programok koncert program gasztro főzés június augusztus július operett Bük Bükfürdő gasztroportrék Gyógy-Bor Napok Kultúr Wellness Etno-Folk Forgatag Aratóünnep Mesevonat Szent Mihály-napi Forgatag örömfőzés

2014.
04.29.
11:23

Női bowling kupa harmadszor

Szerdán újra megrendezésre került a női TDM bowling kupa. Tavalyhoz hasonlóan hat csapat gurított a vándorserlegért: a Répce Goldból az 'Angyalbögyörők', a Büki Műv. Központ csapata a 'Kultúrmacák', a Gyógyfürdőből a 'SPAngyalok', a Danubius Hotelből a 'Svenska Göss', vagyis a Svéd Libák, a szakonyi Kemencés Csárda csapata a 'Pitvar', na meg mi 'Gyógyvíztündérek'.

10172691_684378658287705_6265773928901933979_n.jpg

1558436_684378594954378_1541240899544160339_n.jpg

10150703_684378981621006_7456757770789167210_n.jpg

A Danubius bowling pályáján gurítottunk, all inclusive - írhatnám hogy, kaja, pia, de legyen welcome pezsgő, ropi, üccsi és mindenféle játék... mert nekünk nem volt elég a bowling, amíg vártunk a többi csapatra a gyermek és kamaszjátékteremben - merthogy ez a hivatalos elnevezés (!) -, biliárdoztunk, léghokiztunk, csocsóztunk, megtaláltuk a mágneses memória kártyákat, és az Xbox-szal is bepróbálkoztunk, de a profi ikszboksz kezelő kolléganő, Judit sem boldogult vele, úgyhogy ezt kihagytuk. Állati volt újra gyereknek lenni.. jaa és a kertben a trambulint is teszteltük.. öhm olyan 10 percig kizökkentettük a nyugalmukból a pihenő vendégeket, a visítozással, de nem úgy tűntek, mint akiket zavarna a dolog. 

A Kultúrmacák két díjat is bezsebeltek - Bükfürdői Bowling Királynő 230 ponttal és csapat I. helyezés 669 ponttal (két körből). Ezen felbuzdulva már vitték volna a Feltörekvő Bowling Tehetség oklevelet is, vagyis a leggyengébb láncszem díját, amit kis híján haza vihettem volna tavaly, de ezt végül a Svéd Libák egyik tagja kapta, de csak a sérülése miatt. Adok magamnak egy pacsit és előterjesztem a "Fejlődőképes" kategóriát is, hátha ezt sikerül legközelebb hazavinnem, ugyanis most nagyjából a négyszeresét dobtam annak, amit tavaly:-P A második helyezett SPAngyalok 2!!! ponttal maradtak le az elsőktől. Jövőre meg lesz lányok! :-) A harmadik helyre pedig a Répce Gold Angyalbögyörői gurították be magukat. Egyhangúan megszavaztuk, hogy mi azért nem lettünk dobogósok, mert hagytuk nyerni a többieket.. oké, oké jó kifogás, de az előző utolsó helyezéshez képest, negyedikek lettünk. 

DSC_0667.JPG

10245557_684379368287634_1334835077886089033_n.jpg

A vacsi a Fehérlóban volt. 3féle kaja közül lehetett választani: Cordon bleu hasábburival és somlóival, Aszalt szilvás töltött csirke vegyes körettel és gesztenyepürével, Tejszínes-gombás roston csirke spagettivel és házi tiramisuval. Szívem szerint egy ilyen tejszínes gombás csodát ettem, volna de a spagetti evést nem sikerült tökélyre fejlesztenem nyilvánosság előtt, ezért az egyszerűbb corbon bleu nyert, aszalt szilvás hús kizárva, nem igazán csípem. Finom volt, bár elsőre inkább forró, mert az utolsó evést olyan délelőtt 10kor követtem el, és mohón egy nagyobb falatot próbáltam legyűrni, sssz nem tanácsos frissen sülteknél. A somlóiban meg bármi másban a mazsolával vannak fenntartásaim... de alkalmazkodom, ha ez van, akkor ez van és kész, kibírtam azt a 2 szemet. Szóval jó volt minden, tényleg, ezen nincs mit ragozni. Alapjában egy normál adagnak megfelelő mennyiséget kaptunk, amivel hazáig elvoltam, de már éreztem, hogy valami nem stimmel, egy jó negyed órára kajakómába estem a négy fal között. A nagy semmi után sok és egy picit nehéz volt ez a vacsi, de! Ha (haval nem kezdünk mondatot, de most igen!) Bükfürdőn jártok, ide is menjetek el egy ebédre, vagy vacsira.. csak bírjatok válogatni a kínálatból. 

1610099_684379468287624_5157904311082181856_n.jpg

Köszönjük Danubius és köszönjük Fehérló! :-)

ééés bowlingozni jó, tessék menni a Napsugárparkba, vagy a Danubiusba itt, Bükön! nem Bü(k)kön! ;-)

 F

Szólj hozzá!

Címkék: étterem bowling kupa vacsora Bük Bükfürdő Fehérló Étterem Danubius Hotel

2014.
03.18.
16:42

Mluvíte česky? Beszélsz csehül?

Az elmúlt 3 hétben cseh cserediákok gyakornokoskodtak Bükön és Bükfürdőn... hatan a gyógyfürdőben, két-két lány pedig az információs irodáinkban. 

Őszintén szólva egy kicsit paráztunk, hogy mégis mit kezdünk velük, mivel a vendégforgalom a nyárhoz képest azért jóval megcsappant az irodáinkban... hogy fogunk beszélgetni? milyen munkát adjunk nekik? 

Nagyjából napi 4-5 órát voltak az irodákban, ezt az időt pedig fordítással, cseh nyelvű oldalak ellenőrzésével és a cseh turisták eligazításával töltötték. Szállásuk az Apartman Hotel volt Bükfürdőn. 

A szabadidejükben igyekeztek mindent megnézi, kipróbálni, megkóstolni Bükön és a környéken. Megmászták a Kristály Tornyot, voltak éjszakai fürdőzésen, szaunáztak, énekeltek szintetizátor kísérettel egy étteremben, megkóstolták a Dobos tortát, tekertek tandemmel és ebikkal, mackókat ölelgettek a MackóKuckóban, söröztek, pálinkáztak, pizzáztak az Auroraban, kipróbálták a felnőtt (és gyerek) játszóteret éjszaka!!, szerepeltek a helyi TVben, újságban, voltak Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron, ahol megmásztak minden "mászható" szobrot és lefényképeztek, nagyjából mindent... és minden kínálkozó alkalmat megragadtak az ökörködésre :-)

Íme a csipet-csapat:

cseh diákok BF.jpg

 Megtanultak néhány magyar szót, mint meggy, körte, barack - csak nekem tűnik fel, hogy mindből készül pálinka?! :-) - köszönést és ... hát amit kértek, hogy tanítsunk még nekik magyarul az nem blogképes, de már az is nagyon jól megy nekik :-) 

Elmondásuk szerint a legjobb a Fürdő (főleg az éjszakai fürdőzés Vastag Tamás koncerttel) és a Kristály Torony volt. A büki kalandparkba kétszer is visszamentek, annyira élvezték a dolgot. Az itteni embereket jó fejnek tartják, bár azt megjegyezték, hogy csak nagyon kevés volt, az olyan akivel megérették magukat angolul.. ejnye, ejnye..

Sörből vérbeli csehként tesztelték a magyart is. Ízelett nekik ..huhh.. de drágák vagyunk sajnos, ugyanis 1 korsó sör árából Csehországban kettő is jutna.. nincs mese el kell mennem végre Nekem is Prágába.

Nézegetem a képeiket és próbálok emlékezni, hogy miket meséltek még a lányok.. ja igen, kalandok a pálinkával... egy szombathelyi vagy nem is emlékszem lehet, hogy kőszegi, de nem is ez a lényeg, kávézóban tipikus magyar kávét kértek, példának felhozták az ír kávét.. erre a pincér hozott nekik pálinkás kávét. Az tanácsolták nekünk, hogy inkább mi ne próbáljuk ki, mert iszonyú.. oké, oké ezt nem lesz nehéz betartani! 

Kíváncsiak voltak a magyar törire is, mi meg nyeltünk nagyokat, hogy na akkor hol és hogyan is kezdjünk neki.. A táska náluk is táska és amikor egy üzlet kirakatán szembesültek ezzel, vadul fényképezni kezdték, de tényleg a 10 lányból nagyjából mindenkinél megvan ez a fotó.. És ebben nincs semmi gáz, szerintem vagyunk ezzel így páran ha elmegyünk külföldre és valami ismerőst látunk, azt megörökítjük.. vagy ha valami számunkra baromságot, szokatlant is.. Ilyenek voltak nekik a szombathelyi kresz parkban a táblákat tartó üres alumínium csövek, azok a kőkockák amik tudjátok a kapukon vannak egyik csücskére állítva.. pl ezen is röhögtek és lefényképezték, na meg a zöldségesnél a "bő kínálat" két fej káposzta, meg még valami.. ezek önmagukban így talán nem is viccesek, de ahogy elmesélték, és mellé mutatták a fotókat... Aztán a Rum nevű település táblához csak ennyit fűztek hozzá: "ott fogok élni" És bizony vigyázzunk, hogy milyen szórakoztató műsorral állunk ki vacsorázó vendégeink elé, mert lehet, hogy inkább kikapják a kezünkből a mikrofont (lásd a mi vagány cseh vendégeink) és inkább ők énekelnek, mint hagyják, hogy a szintetizátor mellé valamilyen "szörnyű" hang és ritmustalanság társuljon..  

A Dobos torta szomorú, de nem ízlett nekik, amikor azt hallották, hogy karamell és csoki valamilyen krémes dologra számítottak, de amikor a kemény pirított cukor tetővel szembesültek, kiábrándultak ebből magyar sütiből... mi azért még szeretjük :-)

Utolsó este egy búcsúsörre beültünk velük a KesPubba. Nagyon jól sikerült, ha eddig nem is, de ott mindenki elengedte már magát. Az ajándék egy-egy üveg névre szóló házi pálinka volt home-made Magyar Népmesékből jól ismert motívummal, nagyon örültek neki. Utólag bevallották, hogy egy tucat inggel, szoknyával és szövetnadrággal érkeztek, mert azt hitték, hogy formaruhában kell majd dolgozniuk az irodában, úgyhogy fellélegeztek, hogy ezekre nem volt szükség. Jobb volt, az itt eltöltött idő, mint amire számítottak, az első héten ismerkedtek az újdonságokkal, a második hét egy pillanat alatt eltelt, a harmadik héten pedig már hiányzott nekik az otthon. Miután hazaértek írtak Nekünk egy üzenetet, amiben még egyszer megköszöntek mindent, nem panaszként, de megemlítették a kiadós magyar konyhának köszönhetően az élményeken kívül pár plusz kilót is hazavittek - nekünk mondjátok?! - és már tervezgetik, hogy mikor és hogyan jönnek Bükfürdőre legközelebb és mikor megyünk mi. :) :) Ha pedig mindenki ilyen laza és jó fej mint, ők én is csak ajánlani tudom a látogatást a folyékony kenyér hazájába. 

Legyünk stílusosak: 

Hezký den! vagy Hezký večer! - ki mikor olvassa ;)

1001553_856166781076435_394917236_n.jpg

Judit, Niki, Petra, Marci, Monika, Adéla, Fanni

1970861_856166737743106_1649343510_n.jpg

F

Szólj hozzá!

Címkék: sör cseh kerékpár étterem játszótér gyakorlat diákok kalandpark városnézés Szombathely Sárvár Bük Kőszeg Bükfürdő Kristály Torony Villa Rosato Kes Pub

2014.
02.14.
14:03

V. TDM Focikupa

Bizony, ilyenünk is van … és már az 5.!

Női kivitelben is megrendezésre került a tavalyi évben, a II. TDM bowling kupa, ugyanis kolléganő kitalálta, ha már a fiúknak is van ilyen, nekünk, csajoknak is kell egy. Akkor még nem voltam aktív blogger, úgyhogy röviden arról is. 6 csapat gurított a Napsugár Játszópark (http://www.napsugarpark.hu/) bowling pályáján. A győztes csapat a Gurít-Tyúkok lett; a legeredményesebb játékos pedig Vincze Károlyné Heni volt a Corvus Golyóbűvölői közül. A díjakat az -akkor még- újdonsült Aurora Pizzéria & Étteremben (http://aurora.co.hu/) adtuk át. Az estét pedig isteni finom vacsora zárta. Pizza, és házi készítésű tiramisu.. érdemes megkóstolni, de tényleg! ;)

…fociztunk.. vagyis fociztak méghozzá a TDM tagok. Sajnos a „focis ismereteim” a kapu, a pálya és a labda, no meg a játékosok meglétére terjednek ki, (na a hozzáértők most fogják a fejüket- előre is elnézést, vagy utólag?! :-)

8 csapat mérkőzött meg egymással február 12-én: Büki Öregfiúk, BRUFK, Bük Város-Művelődési Ház, Caramell, Danubius, Greenfield Team, Gyógyfürdő, Martha-apartman. A bírók: Horváth Jenő, Horváth Gyula, technikai segítség pedig Major Gyula, azaz Gyuszi bá' volt. 

7 óra tömény foci.. azért nem volt semmi. 2*10 perces meccsekkel. Elnökasszonyunk, Spilenberg Andrea, menedzserünk Pálffy Tamás, és a két bíró köszöntötte a játékosokat. Első körben a Danubius, Greenfield, BRUFK és Művház-Város kombó mérkőzött egymással. A továbbjutó a Greenfield és a BRUFK lett. Fel voltak pörögve a fiúk, naggyon komolyan vették a kupát, aminek mi csak örülünk, mivel eszerint 5 évvel ezelőtt egy jó kezdeményezés volt. Szóval nem volt piskóta az a néhány szóváltás, felkenés a bordásfalra, padlóra, és a bírók is kapták az 'oltásokat'... 

A második a Caramell, az Öregfiúk, Gyógyfürdő és Martha-apartman köre volt. Talán ez kevésbé agresszív csoport volt, de nem telt eseménytelenül ez a két óra sem, hiszen ebből a csoportból került ki a legjobb mezőnyjátékos, a fair play díj, a legjobb góllövő és a legjobb kapus is. Viszont azt nem tagadom, hogy az előző két órához képes tompult a figyelmem, meg én is..nem tudtam mire vállalkoztam, amikor rám (is) bízták az eredmények, góllövők listájának vezetését. Háh, 'naja' volt néhány baki, meg technikai malőr. A második csoportból a Büki Öregfiúk és a Gyógyfürdő jutott tovább. 

Következő körben a két csoport 1. és 2. helyezettjei fociztak. Greenfield-Gyógyfürdő (2-3), BRUKF-Öregfiúk (0-5)

Így a 3. helyért a BRUFK és a Greenfield mérkőzött meg egymással, a 20. percben 3-3 volt az állás, így 7 méteresekkel döntötték el a 3. hely sorsát. Végül a BRUFK lett a 3.

Az első helyért a Gyógyfürdő és az Öregfiúk küzdött egymással. Végül az Öregfiúk vitték haza - tavalyhoz hasonlóan a kupát. 

Szóval: 1. hely Büki Öregfiúk - 2. hely Gyógyfürdő - 3. hely BRUKF (jó egyszer nevezzük őket nevükön: Büki Régiós Utánpótlás Futball Klub... huhh)

Volt még Fair Play díj - Martha-apartman; legjobb mezőnyjátékos - Pomázi András (Büki Öregfiúk); legjobb góllövő - Savanyó Gábor (Büki Öregfiúk); legjobb kapus - Németh Zoltán (Gyógyfürdő). Gratula mindenkinek! 

A díjátadó és az "energiapótló" vacsora a Kes Pubban volt. Vacsi: egy eccerűen naccerű pörkölt házi nokedlivel, és lekváros palacsinta. (Lehet, hogy megmaradok gasztrobloggernek, mert erről a két kajáról többet és részletesebben tudnék írni, mint a kupáról. Azért remélem, hogy olvasható volt, és jövőre is várjuk a jelentkezőket na meg a szurkolókat :-)

További képekért látogassatok el a FB oldalunkra: www.facebook.com/buk.bukfurdo

F

Szólj hozzá!

Címkék: sport foci program étterem kupa Bük Bükfürdő Kes Pub Büki Sportcentrum